glowna lewa v2

glowna b2

glowna prawa v2

  AKTUALNOŚĆ
  SPIS AKTUALNOŚCI

Michał Figurski o żywieniu osób po udarze mózgu

figurski-zywienie-foto.jpgPonad połowa pacjentów po udarze mózgu może cierpieć z powodu niedożywienia. Michał Figurski zaangażował się w kampanię, której celem jest uświadomienie Polakom roli odpowiedniego odżywiania w procesie rekonwalescencji. W ramach akcji dziennikarz poprowadzi audycję, w której podejmie temat żywienia medycznego.

Każdego roku w Polsce ponad 60 tys. osób doznaje udaru. Nawet 62 proc. rekonwalescentów cierpi z powodu niedożywienia, głównie na skutek problemów z przełykaniem (dysfagii). Niedostateczne odżywienie organizmu może prowadzić do jego wyniszczenia, a tym samym zmniejsza siły do walki z chorobą, wydłuża okres rekonwalescencji, a także zwiększa ryzyko wystąpienia powikłań. Z problemem niedożywienia borykał się również Michał Figurski, który udaru doznał we wrześniu 2015 roku.

Dieta, która wspiera pracę i mózg

sypnik-pogorzelska-zywienie-foto.jpgChęć zmiany nawyków żywieniowych przegrywa z szybkim tempem codziennego życia. Polacy stawiają zdecydowanie na gotowe dania, łatwe do przyrządzenia także w pracy.

Eksperci przekonują jednak, że nawet prowadząc aktywny tryb życia, można się zdrowo odżywiać. Wymaga to dobrego planowania posiłków i zwracania uwagi na jakość gotowych dań.

Technologia śledzenia ruchu gałek ocznych sprawdza się również w terapii udaru mózgu

Technologia śledzenia ruchu gałek ocznych to coraz potężniejsze narzędzie w obszarze marketingu. Pozwala w dokładny sposób przeanalizować, na co patrzą konsumenci, co przyciąga ich wzrok. W połączeniu ze sztuczną inteligencją, może także przewidywać ich zachowanie. W obszarze medycyny z kolei pozwala w zaledwie 4 minuty zdiagnozować wstrząs mózgu. 
assistech-eyetracking-foto.jpg

Mało odżywcza dieta Polaków sprzyja chorobom

dieta-polacy-foto_1.jpgDietetycy alarmują, kiepskie jedzenie, mała aktywność fizyczna, stres, niedobór snu i zanieczyszczone powietrze przyczyniają się do nadwagi i otyłości, spadku kondycji, a w konsekwencji – do rozwoju chorób zagrażających życiu.

Dlatego warto wnikliwie przeanalizować swoje codzienne menu i jak najszybciej wykluczyć z niego większość produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego. W zamian tego warto systematycznie włączać do diety na przykład komosę ryżową, warzywa sezonowe i superfoods.

Zaniedbane zęby to większe ryzyko udaru

Zrzut_ekranu_2019-06-7_o_17.02.13.pngZ badan, które zostały niedawno opublikowane na łamach Journal of the American Heart Association wynika, że zdrowie naszych zębów i dziąseł może sprzyjać występowaniu wielu chorób, w tym zwiększa ryzyko udaru mózgu.

W celu poprawnego funkcjonowania witryny, używamy plików cookies. Aby dowiedzieć się więcej zapoznaj się z naszą Polityką cookies.

Akceptuję cookies z tej strony