Obieranie pomarańczy

Zaznacz tekst aby odsłuchać
Powiększ tekst:

jedna reka 2

Aby obrać pomarańczę jedną ręką wystarczy pomarańcza, ręka i… talerz lub stół! Chodzi o odpowiednie chwycenie pomarańczy. Chwytamy ją po obu stronach kciukiem i palcem serdecznym dociskając do blatu stołu lub talerza tak, aby palec wskazujący mógł wbijać się pod skórkę. Najwygodniej będzie kiedy paznokieć na palcu wskazującym będzie odrobinę dłuższy. Kiedy wbijemy się pod skórkę przesuwamy go przy powierzchni owocu w stronę kciuka. Odrywamy cierpliwie kolejne części aż do całkowitego obrania owocu. Aby zdjąć większe kawałki pomagamy sobie trzema pozostałymi palcami.

Musisz się zalogować aby móc skomentować ten artykuł

W celu poprawnego funkcjonowania witryny, używamy plików cookies. Aby dowiedzieć się więcej zapoznaj się z naszą Polityką cookies.

Akceptuję cookies z tej strony