Gotowanie jedną ręką

Zaznacz tekst aby odsłuchać
Powiększ tekst:

{gspeech}

jedna reka 6

W kuchni wiele rzeczy możemy zrobić za pomocą jednej ręki, potrzebujemy jedynie odpowiedniego sprzętu. Nie musi się to wcale łączyć z dużymi kosztami! Wystarczy odrobina kreatywności. W deskę do krojenia wbijamy od dołu gwoździe tak aby ich ostre końce znacznie odstawały ponad górną powierzchnię. Najlepiej wbić 3 obok siebie tak, aby tworzyły trójkąt równoramienny o ramieniu około 4/5 cm. Na gwoździe wbijamy dowolne warzywo – pomidora, cebulę, paprykę, marchew czy nawet jajko. Mniejsze warzywa jak pomidorki koktajlowe lub rzodkiewkę, możemy wsadzić między gwoździe i swobodnie kroić.

Aby posmarować chleb masłem lub serkiem topionym, także przyda się coś co przytrzyma nieruchomo kromkę. Możemy jeszcze bardziej podrasować deskę i przybić do niej lub przykleić niską, poprzeczną ściankę (jak w stolnicy do wałkowania ciasta), o które będzie opierał się bok kromki w trakcie smarowania. Podobnie ucierając coś na tarce, możemy unieruchomić ją w rogu deski.

 

Więcej przedmiotów do codziennego użytku, które pomogą w odzyskaniu samodzielności możesz znaleźć na naszej Liście Przydatnych Rzeczy.

Powodzenia!

{/gspeech}

Musisz się zalogować aby móc skomentować ten artykuł

W celu poprawnego funkcjonowania witryny, używamy plików cookies. Aby dowiedzieć się więcej zapoznaj się z naszą Polityką cookies.

Akceptuję cookies z tej strony