glowna lewa v2

glowna b2

glowna prawa v2

  AKTUALNOŚĆ
  SPIS AKTUALNOŚCI

Nowe artykuły o tematyce udarowej

Zaznacz tekst aby odsłuchać
Powiększ tekst:

Zrzut ekranu 2019 06 7 o 16.10.08Portal naTemat.pl opisuje historie osób, które przeszły udar mózgu, m.in. Jacka Rozenka. Jeszcze chwilętemu można było go oglądaćw serialach, filmach i na deskach teatru, a potem nagle ten sam człowiek porusza sięna wózku i ma problemy z mową. Tak jak większość udarowców, nie byłprzygotowany na taki scenariusz. Wszystko dzieje się nagle.

CZYTAJ ARTYKUŁ

Dr Adam Kobayashi na antenie TVN, w programie „Wstajesz i weekend” opowiada, dlaczego w walce ze skutkami udaru tak ważny jest czas dotarcia pacjenta do szpitala. „Z każdą sekundą, z każdą minutą niedokrwienia dochodzi do martwicy bardzo dużej ilości naszych komórek nerwowych i dlatego ważne jest, żeby jak najszybciej ten skrzep rozpuścić.

CZYTAJ WIĘCEJ

Portal MP.pl informuje o kolejnych dziesięciu ośrodkach medycznych w Polsce, w których dostępny będzie od lipca zabieg trombektomii w ramach programu pilotażowego. Zapowiedział to minister zdrowia Łukasz Szumowski– W ten sposób zapewnimy dostęp do tej nowoczesnej, ratującej życie i zdrowie procedury pacjentom z całego kraju –powiedział minister Szumowski.

CZYTAJ WIECEJ

Od źle leczonego nadciśnienia tętniczego do udaru mózgu - studium przypadku pacjenta J. K. opisuje Puls Medycyny. Pacjenta poznajemy, gdy ma 50 lat, świeżo rozpoznane nadciśnienie tętnicze (NT) 2. stopnia i zaburzenia lipidowe. Wyniki badań pokazują nieprawidłowe stężenie glukozy na czczo, a także stężenie cholesterolu LDL 145 ml/dl. Pacjent pali papierosy, ma otyłość brzuszną. Aktualnie nie jest leczony.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cholesterol ani spożycie jaj nie zwiększają ryzyka udaru mózgu - informujeportal MP.plNawet u osób z genetyczną mutacją zaburzającą metabolizm cholesterolu umiarkowanie wysokie spożycie cholesterolu lub spożycie do jednego jajka dziennie nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem udaru mózgu – informuje “American Journal of Clinical Nutrition”.

CZYTAJ WIĘCEJ

W celu poprawnego funkcjonowania witryny, używamy plików cookies. Aby dowiedzieć się więcej zapoznaj się z naszą Polityką cookies.

Akceptuję cookies z tej strony